Blog

Tiistai, Elokuu 17, 2021, 11:40


Tiistai, Toukokuu 4, 2021, 16:04

Lainaanselän jäiden lähtö vuonna 2021 poikkesi tavanomaisesta

Jo Lainaanselän jäätyminen oli varsin poikkeuksellinen. Lämpimän ja runsassateisen syksyn 2020 seurauksena Kemijoelle muodostui harvinainen syystulva. Virtaama pysyi korkealla koko marraskuun haitaten jääkansien muodostumista. Lainaanselälle oli joulukuun alkuun mennessä ajautunut runsaasti jäälauttoja ja suppoa jääkannen rakenteiksi. Joulu-tammikuulla satoi lähes puoli metriä lunta, jonka painosta jäälle nousi vettä muodostaen sohjoa ja kohvajäätä. Poikittaiset jäälautat aiheuttivat virtaukseen vaaka- ja pystysuuntaisia pyörteitä. Niinpä sekakoosteisen jään kantavuus pysyi heikkona koko talven, eikä tavanomaisia kävely-, hiihto- ja moottorikelkkailureittejä tehty Lainaanselän yli.

Maaliskuun jälkipuoliskolla alkanut tavallista lämpimämpi sääjakso edisti lumen sulamista enteillen aikaista jäänlähtöä. Lämmin jakso jatkui huhtikuun alkupuoliskon, mutta sitten ilmavirtaus kääntyi pohjoiseen ja sulamisvauhti hidastui: uutta ennätystä ei tullut.

Lainaanselän jäänlähtömerkki alitti Jätkänkynttilän pohjoisreunan maanantaina 26.4. klo 20.13 eli kaksi vuorokautta voimassaolevaa ennätystä myöhemmin. Ennätys on vuodelta 2014. Myös vuonna 2011 merkki on lähtenyt 26.4.

Poikkeuksellisesti tänä vuonna jäänlähtömerkki ei irronnut tulvavesien mukana. Lainaanselän vedenkorkeus pysyi koko sulamisvaiheen lähes samalla tasolla voimalaitosten juoksutusten säätelyllä. Yleensä jäät lähtevät sen jälkeen, kun tulvaluukut on aukaistu Kemijärvellä niin, että vedenkorkeus ja virtaama nousevat olennaisesti Lainaalla. Tällä kerralla jääkansi suli merkin kohdalta lähes paikoilleen ja merkki vapautui virran mukaan.

Lainaanselällä jäänlähtömerkkiä on seurattu LC Rovaniemen toimesta 62 vuotena. Niistä 14 kertaa jäät ovat lähteneet huhtikuun puolella. Selvää aikaistumista ilmentää se, että viimeksikuluneen kymmenen vuoden aikana huhtikuisia lähtöjä niistä on kuusi. Viidessäkymmenessä vuodessa lähtö on aikaistunut keskimäärin kolmisen viikkoa.

Jokainen talvi ja kevät ovat hieman omanlaisensa, koska toistensa suhteen muuttuvia tekijöitä on lukuisia. Yleispiirre on kuitenkin se, että ilmasto muuttuu: syksyt pitenevät ja keväät aikaistuvat.

YN 4.5.2021


Sunnuntai, Toukokuu 2, 2021, 13:19


Keskiviikko, Maaliskuu 31, 2021, 18:36

Lainaanselällä on koko talven ajan ollut vettä jäällä lumen alla. Jääkansi jäi heikoksi pitkään jatkuneen syksyn sekä vesisateiden aiheuttaman tulvimisen ja voimakkaan virtauksen seurauksena. Lumi painoi jääkantta ja vesi nousi jäälle. Toista viikkoa jatkuneen tavallista lauhemman sään ja jopa vesisateiden vuoksi koko lumikerros vettyi laajalta alueelta. Myös pisimpään auki pysynyt uomankohta on nyt hyvin vetinen enteillen sen aukeamista ensimmäisenä. Vettynyt alue lähestyy vähitellen jäänlähtömerkkiä. Mielenkiinnnolla seuraamme, saavutetaanko tällä kerralla uusi ennätys jäänlähdön aikaisuudessa. Edellinen ennätys on 24.4. vuodelta 2014. Arvausaika päättyi 25.3.


Keskiviikko, Helmikuu 17, 2021, 12:32

Jäänlähtöveikkaus

Lions Club Rovaniemen vuosittain järjestämä veikkaus, jossa arvan ostamalla voi veikata milloin jäät lähtevät Kemijoesta.

Veikkaus ratkeaa, kun Lainaalle, Pullinrannan edustalle, asetettu jäänlähtömerkki liikkuu Jätkänkynttilä-sillan alitse. Kisan voittaa lähimmäksi ajankohtaa arvannut.

Ensimmäisen kerran merkki pystytettiin Kemijoen jäälle kevättalvella 1959. Valajaskosken voimalaitoksen rakentamisen takia pidetyn välivuoden jälkeen kisa vakiinnutti paikkansa vuodenkierrossa.

Vuosittain tuhannet ihmiset osallistuvat veikkaukseen.

Aikaisimmin jäät ovat lähteneet liikkeelle 24.4. vuonna 2014 ja myöhäisimmin 20.5. vuosina 1969 ja 1996.

 


(c)2020, All Rights Reserved
Osumalaskuri: 35226